Deze website maakt gebruik van cookies. Het gebruik van cookies zijn noodzakelijk voor een beter en gemakkelijk surfervaring op de website van NVD-ANP.

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: Gezocht: detectoristen om MEDEA-platform te testen

Gezocht: detectoristen om MEDEA-platform te testen 08 sept 2016 09:34 #7402

 • MEDEA
 • MEDEA's Profielfoto
 • Offline
 • New Member
 • Berichten: 2
Deel je als detectorist graag je ervaring, je vondsten en je kennis met anderen? Goed nieuws: weldra lanceert MEDEA (een onderzoeksproject gestart aan de VUB) een tweede versie van een online platform waar detectoristen, onderzoekers en erfgoedmedewerkers hun metaaldetectievondsten en kennis hieromtrent kunnen delen via een online databank.

Het platform is nog volop in ontwikkeling, maar we zijn op zoek naar vrijwilligers die betrokken willen worden bij deze tussentijdse versie zodat we feedback ter verbetering van het platform kunnen verzamelen. Door mee te stappen in deze open testfase en het platform een maand uit te proberen, kan je bijdragen aan de inhoud en kwaliteit van het uiteindelijke MEDEA-platform en als metaaldetectorist vondsten rapporteren en hierop feedback van vondstexperts ontvangen.

Je inzet houdt in dat je voor én na het platform een maand te testen een vragenlijst invult over je verwachtingen en ervaringen. Geïnteresseerd? Schrijf je dan zeker in om als één van de eersten dit platform mee te testen: iminds.az1.qualtrics.com/SE/?SID=SV_3K9s2IAWoHSwEV7

Ken je nog anderen die misschien geïnteresseerd zijn? Bezorg hen dan bovenstaande link zodat wij contact met hen kunnen opnemen.

Alvast bedankt voor je interesse en medewerking
Trees en Lizzy
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gezocht: detectoristen om MEDEA-platform te testen 08 sept 2016 09:53 #7403

 • Olivier
 • Olivier's Profielfoto
 • Offline
 • Administrator
 • Berichten: 423
 • Ontvangen bedankjes 134
Ingeschreven!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Gezocht: detectoristen om MEDEA-platform te testen 08 sept 2016 10:05 #7404

 • MEDEA
 • MEDEA's Profielfoto
 • Offline
 • New Member
 • Berichten: 2
Bedankt, Olivier!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Algemene conclusies MEDEA test 01 okt 2016 16:34 #7453

 • Olivier
 • Olivier's Profielfoto
 • Offline
 • Administrator
 • Berichten: 423
 • Ontvangen bedankjes 134
Sinds enkele weken ben ik dus gestart met het ingeven van vondsten allerhande in de MEDEA database dat momenteel in een laatste testfase gekomen is. Als er ons iets gevraagd wordt, dan gaan we ervoor, natuurlijk!
De bedoeling in een testfase is natuurlijk om alle mogelijke en onmogelijke situaties na te bootsen, problemen en bugs te ontdekken en daar waar nodig de ontwikkelaars hiervan op de hoogte te brengen. Een "DIE-HARD" test dus waar je dus een nieuwe online-software letterlijk op 360° gaat testen, tot je de logica en achterliggende systemen begrijpt om alles onder de knie te hebben.

LOGIN/AANMAAK van een ACCOUNT:
Op zich een zeer gemakkelijk iets, waarbij je amper na 24 uur feedback krijgt per email dat je account gevalideerd werd door MEDEA.

DE INTERFACE:

MENU's:
Hier ook heeft het team van MEDEA zijn best gedaan. Sober en efficiënt, kwestie dat je niet verzuipt in allerhande menu's en structuren waar een kat zijn jongen niet meer zou terugvinden.
Na het inloggen krijg je enkel het nodige te zien om vondsten aan te melden en je eigen profiel in te stellen, waarbij je bijvoorbeeld je naam al dan niet kan tonen naast je vondst, je gegevens openzet voor wetenschappers, de vrienden van 'OE', enz.., en een lijst kan zien van andere vondstenmelders. Afhankelijk van hun profielinstellingen kan je dan via een formulier berichten naar elkaar sturen.

VONDSTEN MELDEN:
Daar ook een zeer goed bedachte en efficiënte interface in 4 stappen. Er zijn selectielijsten voorzien om je vondst onmiddellijk in een bepaalde categorie te plaatsen, om het metaaltype aan te duiden, de datum, enz..
Infeite kan je niets verkeerd ingeven, want alles is zo gestructureerd dat een vondst op amper enkele minuten aangevuld is met de vereiste - minimum - data.
Daarna krijg je de mogelijkheid om je vondst tot op de meter aan te duiden op een kaart. En als je dit niet precies meer weet kan je nog steeds een omtrek instellen van 1 tot ... (50 meters bijvoorbeeld) om aan te geven dat het 'ergens' in de buurt is van het middelpunt van je aanduiding.

Binnen dit formulier kan je ook op een zeer gemakkelijke manier foto's opladen door ze gewoonweg vanuit een map op je computer te slepen in het daarvoor bestemd vak binnen het formulier. Dit is de tweede stap.
Er moeten wel telkens minimum 2 foto's, met meetlat op de foto, van een voorwerp opgeladen worden, de voor- en achterkant dus. Heb je geen meetlat, geen nood, je kan er in het systeem downloaden, afdrukken en uitknippen om er bij te leggen. En indien er interessante markeringen of tekst vermeld staat op het voorwerp, is het aangeraden een close-up foto hiervan mee op te laden. Zo vermijd je dat daags nadien je vondst teruggestuurd wordt door de validator met de vraag een extra foto op te laden van een bepaald detail van het voorwerp.
Anderzijds is het soms wel vervelend om 2 foto's te moeten nemen van een perfect rond voorwerp. Neem nu een perfect bewaarde musketkogel, bijvoorbeeld...
Mooi zou zijn om je foto's te kunnen rangschikken, waarbij de mooiste foto als eerste getoond kan worden in plaats van het achterwerk van een voorwerp dat misschien niet direct representatief is voor het groot publiek. Maar ik vermoed dat dit iets is dat later zal kunnen.

In een derde stap ga je type materiaal, maten en gewicht moeten invullen, desnoods aangevuld met tekst dat op het voorwerp te lezen staat. Voorzie hiervoor wel een nauwkeurige weegschaal en schuifmeter, want een millimeter verschil op kleine voorwerpen kan wel een enorm verschil geven in het later determineren van de vondst.

In de vierde stap heb je de mogelijkheid om zelf je vondst te classificeren. Doe dit als je echt zeker bent van je zaak! Véélal zien we op fora mensen een Napoleonmunt determineren als een Romeinse munt... Laat het dus blanco om het te laten invullen door determinatoren van MEDEA zelf.

In een vijfde en laatste stap kan je commentaar invullen en desnoods je vondst opslaan om later aan te vullen alvorens het definitief door te sturen ter valuatie door MEDEA.

CONCLUSIE:
Een prachtige tool dat zeer keurig in elkaar zit!

Er zijn weliswaar nog enkele struikelblokken dat het succes van MEDEA zullen bepalen, met name:

- de vondstenkaart, bij het inzoomen, geeft een te kleine zone weer van de vondstplaats. Door op deze zone te klikken kan je gemakkelijk de vondstnummers achterhalen. Geen kat dat dus zilver, goud of zeer uitzonderlijke voorwerpen gaat melden, wetende dat de week nadien de boeren in de buurt overstelpt zullen worden met 'erkende' metaaldetectoristen met de vraag om hun velden op te mogen gaan.

- de fotografie: daarook onze bedenkingen dat de minimum vereisten voor fotografie nogal hoog liggen. Dat deze vereiste hoog is, is normaal, want de foto's moeten dusdanig goed zijn dat je tot in de kleinste details moet kunnen inzoomen vanop de MEDEA website. Ikzelf probeerde het eerst met 'de hand', waarbij het resultaat redelijk was, maar het bijsnijden nadien een nogal lastige klus bleek te zijn. Dan maar overgestapt met een (dure) statief, waarbij je fototoestel ondersteboven aan kan bevestigen én waarbij je je fototoestel kan bedienen vanop je computer. En de foto's dan maar genomen in 'ketting-productie' zonder nadien te moeten bijsnijden. Feit is dat op de dertigtal ingeschreven testers van het MEDEA platform er amper 4 mensen iets hebben opgeladen met een totaal van 50 vondsten. (waarvan er 44 door mij opgeladen werd). Zonder voorbarig te zijn is het dus zeer goed mogelijk dat mensen geen tijd hebben of tijd nemen om op vrijwillige basis zich te ontfermen met kwalitatieve fotografie aan te leveren. Jawel, verschiet er niet van, maar een deeltje van je collectie fotograferen neemt algauw vele uren in beslag.
En voor wie niet beschikt over een duurdere toestel, inclusief statief en wat extra spots voor een geode belichting, moet je al gaan denken aan een serieus budget om hieraan te beginnen.

Naar mijn inzien is dit iets dat we perfect hadden kunnen organiseren in clubverband, waarbij we een of meerdere fotolabo's hadden kunnen opzetten doorheen Vlaanderen, voor onze leden om zo uniforme foto's aan te brengen aan het MEDEA project. Alleen heeft Minister-President Bourgeois, zelfs na aandringen in de Commissie 'Onroerend Erfgoed' door Bart Caron, onsals vereniging, 'bedankt' om ons NIET in het traject mee te nemen van het nieuw decreet en ons in de kou liet staan... waarbij het natuurlijk moeilijk ligt om ons beste beentje nu voor te gaan zetten waar alweer niets tegenover staat.

Gr,
Olivier
Laatst bewerkt: 01 okt 2016 16:38 door Olivier.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Bedankt door: MEDEA