Deze website maakt gebruik van cookies. Het gebruik van cookies zijn noodzakelijk voor een beter en gemakkelijk surfervaring op de website van NVD-ANP.

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: Detectie in Wallonië?

Detectie in Wallonië? 17 mei 2016 12:08 #7197

 • Yannick
 • Yannick's Profielfoto
 • Offline
 • New Member
 • Berichten: 1
Weet iemand wat de reglementering is in Wallonië?
Ik raak niet veel wijzer op het net, enerzijds volledig verboden anderzijds mag het maar vergelijkbaar als in Vlaanderen?
:blink:

Mvg
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Detectie in Wallonië? 18 mei 2016 14:05 #7211

 • Olivier
 • Olivier's Profielfoto
 • Offline
 • Administrator
 • Berichten: 423
 • Ontvangen bedankjes 134
In Wallonië is het verboden archeologie op te zoeken met een metaaldetector. Uitgenomen indien je beschikt over een toelating uitgereikt door SPW/DGO4.
Voor de rest mag je alles opsporen wat je wilt, zolang het dus geen archeologie betreft.
Peut-on utiliser des détecteurs de métaux en Wallonie ? 
L’article 244 du CWATUPE mentionne que "L'usage des détecteurs électroniques ou magnétiques en vue de procéder à des sondages archéologiques et à des fouilles est interdit. L’administration et les titulaires d'une autorisation octroyée conformément à l'article 237 sont seuls autorisés à utiliser des détecteurs électroniques ou magnétiques dans l'espace visé par l'autorisation.
Sur les sites archéologiques, seuls les titulaires visés à l'alinéa 2 pourront être en possession de détecteurs électroniques ou magnétiques.
La publicité concernant les détecteurs électroniques ou magnétiques ne peut faire allusion ni aux sites, ni aux découvertes archéologiques, ni aux trésors".
Pour la protection du patrimoine archéologique wallon, il est interdit d’utiliser les détecteurs de métaux dans un but archéologique. Tout propriétaire doit refuser l’accès à son terrain à tout prospecteur muni d’un tel appareil.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Detectie in Wallonië? 22 mei 2016 13:01 #7229

 • Olivier
 • Olivier's Profielfoto
 • Offline
 • Administrator
 • Berichten: 423
 • Ontvangen bedankjes 134
Het probleem van de meeste wet- of decreetgevingen is dat het één grote grijze zone is.
Met uitzondering van Vlaanderen, Denemarken, Engeland, Wales en Noord-Ierland is metaaldetectie in het algemeen zeer slecht gereglementeerd. En dan nog, voor Vlaanderen kan er ook gediscuteerd worden over wat nu wel of niet archeologisch is, de terminologie van een toevalsvondst is problematisch en hierdoor is het verschil van een vondst door een minderjarig en een meerderjarig is ook aan te vechten.
Alle wetgevingen baseren zich op de intentie van de zoeker. Met name; heb je (op voorhand) de intentie om archeologische vondsten op te sporen, dan moet je vergund zijn of toelatingen aanvragen aan de regionale archeologische diensten. Heb je geen intentie om archeologische vondsten te willen vinden, dan doe je wat je wilt. Voor beide gevallen heb je natuurlijk altijd de toelating nodig van de grondeigenaar. Op zich evident, want het burgerlijk wetboek bepaalt dat je niet zomaar iemands eigendom mag betreden of iets mag ontvreemden van een eigenaar op zijn eigendom, wat het ook moge zijn. Wettelijk gezien is het "diefstal" indien je iets ontvreemd uit andermans eigendom, wat nogal logisch is.

De wetgevers (de politieker) hebben dus voor de, in hun ogen, eenvoudige oplossing gezorgd: "het is verboden om een metaaldetector te gebruiken in het kader van archeologische opsporingen"... tenzij je vergund bent, in de hoop de mensen af te schrikken die slechte bedoelingen zouden hebben om belangrijke artefacten (en dus kennis) te ontvreemden en in het slechtste geval door te verkopen met winstbejag en waarbij belangrijke wetenschappelijke informatie verloren gaat.
De wetgever ziet dus iedereen aan als 'slechteriken' en scheren iedereen over dezelfde kam en er slechts een zeer kleine minderheid van politiekers en archeologen de detectoristen als potentiële bondgenoten beschouwen.
En daar wringt het schoentje, want de meeste 'ordehandhavers' of ambtenaren met een grote ego interpreteren dit dus al te letterlijk: "Het is verboden om een metaaldetector te gebruiken" PUNT!
Juridisch gezien kan er dus geen onderscheid gemaakt worden tussen iemand met de intentie om archeologie op te sporen of zonder de intentie om archeologie op te sporen op het ogenblik dat iemand met een metaaldetector rondloopt op een veld. Vandaar dat ik dit "een grote grijze zone noem".
Het is pas nadat je iets zou gevonden hebben, dat het grootste probleem zich voordoet. Want als je nu op een recreatiezone (waar dus geen archeologie te verwachten valt) zoekt naar 'hedendaagse' voorwerpen en plots een keltisch muntje vindt, wat doe je er dan mee? Neem nu een simpel voorbeeld: je gaat naar een camping langs de Lesse, vraagt aan de eigenaar dat je de weide voor tenten op mag in de hoop wat geld en verloren juwelen te vinden verloren door kampeerders en gelijkertijd alle vergeten tentharingen voor hen uit te graven. Je bent dus volledig legaal bezig ten aanzien van de wetgeving, maar indien je maar één vermoedelijk archeologisch artefact vindt, je plots strafbaar wordt. Geef je aan de archeologische diensten van Wallonië je vondst aan, dan ben je strafbaar, want je mag geen archeologische artefacten opsporen met een metaaldetector. Geef je het niet aan, dan ben je ook strafbaar, want gelijkertijd ben je verplicht toevalsvondsten aan te geven.
In Vlaanderen is het nog erger, want daar kan je geen toevalsvondst meer doen met een metaaldetector. Minderjarigen kunnen geen toevalsvondsten meer aangeven, want met een metaaldetector gevonden... Meerderjarige hobby-zoekers ook niet.
In Wallonië kan je niets aangeven, want hun huidige decreetgeving laat dat niet toe, tenzij je zelf suïcidale neigingen hebt :)
Zwart op wit ben je dus volledig legaal, maar plots val je in de grijze zone, dat voor interpretatie vatbaar is, naargelang wat je gevonden hebt en op wie je valt indien je alsnog iets zou willen aangeven.
Ga dit gaan aanvechten aan het Hof van Cassatie, dan maken ze brandhout van die wetgevingen... inclusief voor Vlaanderen!

Eerlijkheidshalve moeten we erbij zeggen dat het tot nu toe nog nooit is voorgevallen dat mensen hiervoor vervolgd werden. Je moet dus geen schrik hebben nadat je bovenstaande hebt gelezen. Ik wil gewoon aantonen dat onze hobby zwaar politiek geladen is en de decreetgevingen voor interpretatie vatbaar zijn, waarbij een strikte wetgeving gemaakt door mensen die er niets of weinig van snappen zijn essentiële doel mist: het aangeven op een spontane manier door detectoristen van artefacten waarbij archeologen voor hun studies graag zouden willen weten waar ze gevonden werden. Daar komt het op neer en meer moet dat niet zijn.
Als vereniging ijveren we al jaren om dit te kunnen realiseren. Vlaanderen heeft er iets aan gedaan, maar daar alweer éénzijdig door de politiekers, zonder inspraak van detectoristen en met een decreetgeving dat in onze ogen vatbaar is voor tal van verbeteringen en gelijkertijd versoepeling, waaronder een gestructureerde vorm zoals in de UK, waar samenwerking met clubs en archeologen gestimuleerd worden in plaats van éénieder individu als juridisch verantwoordelijk te beschouwen.

Om dus je vraag politiek correct te beantwoorden:
Ja, je mag, mits je ten allen tijde de toelating hebt van de eigenaar van een perceel of domein, overal gaan zoeken, met uitzondering van archeologisch beschermde sites en domeinen dat in een Koninklijk of Ministerieel Besluit opgenomen zijn en zolang je geen intentie hebt archeologische artefacten en sites op te sporen.


Geniet dus van je hobby, zonder je al te veel kopzorgen te maken :cheer:

Zelfs in Frankrijk, waarbij ik toelating vroeg aan de gemeente om op een strand te gaan zoeken waar weliswaar een landing plaatsvondt tijdens WO II, geven ze te kennen dat het niet verboden is:
From: HENRY Karine
Sent: dinsdag 16 september 2014 13:52
Cc: DIAZ Maurin
Subject: TR: détection métaux plage Gaillarde

Bonjour,
Suite à votre mail (ci-dessous), nous tenons à vous informer qu’en dehors de la recherche d'objets archéologiques, l'utilisation d'un détecteur de métaux ne nécessite pas d'autorisation particulière.
Par contre, il vous faut savoir que les plages sont la propriété de l’Etat et si vous trouvez des objets de grande valeur, vous devrez vous rapprocher des services de l’Etat (Direction Départementale des Territoires et de la Mer).
A votre disposition pour de plus amples renseignements

Cordialement
Service Affaires Maritimes
04.94.19.59.21
04.94.55.07.16

De : Olivier
Envoyé : mardi 16 septembre 2014 11:33
À : PASCAL Caroline
Objet : détection métaux plage Gaillarde

Bonjour,
Étant en vacances à la Gaillarde, je me demandais si vous tolérer les détection à l’aide d’un détecteur de métaux, plus en particulier sur la plage à hauteur de Rue du Gatillier.
Pourriez-vous m’informer svp afin de pouvoir pratiquer mon passe-temps en toute quiétude, sans enfreindre la loi ?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.